2020.04.01

A projekt készítője: Sándor Jácinta romántanár, Elekes Vencel Általános Iskola, Gyergyóújfalu


Mihail Sadoveanu „A balta” című kisregénye kivételes művészeti értékű irodalmi alkotás, de a mai (különösen a románt nem anyanyelvként tanuló) diákok számára nem könnyen megközelíthető olvasmány népies nyelvezete, valamint témája (bűnügyi történet egy zárt, archaikus, sajátos szabályok szerint működő közösségben) miatt.
A projekt célja a gyermekekhez közelebb hozni ezt a világot azáltal, hogy általuk is ismerősnek, izgalmasnak tartott digitális eszközök segítségével fogalmazzák újra a mű üzenetét, mutatják be a mű szereplőit.

A projekt célcsoportja: 8. osztály
A projekt témája: A Balta című regény cselekményének és szereplőinek bemutatása digitális eszközökkel a gyergyóújfalvi Elekes Vencel Átalános Iskola nyolcadikos tanulóival.
A projekt időtartama: 2020. február-március
A projekt tantárgyi kapcsolódásai: román nyelv, irodalom
Használt digitális felületek: Trello, Canva, Instagram, Messenger, Storyboard That, Videomaker, Fake Messenger, Google maps, Filmora9, Viva Video

A projekt tevékenységeinek rövid leírása:

Canva sablonnal készült "Önéletrajz"

Elsőként a regény szereplőit ismertették a gyermekek, összefoglaló, tömör életrajzokat készítettek különféle Canva sablonokat (CV, névjegykártya) alkalmazva, illetve “fake” Facebook profilokat létrehozva a szereplőknek. Itt van például Cutui Ilie profilja, aki saját bevallása szerint “komplikált kapcsolatban” él. Az eltérő mennyiségű információt igénylő Canva sablontípusok lehetővé tették, hogy a román nyelvvel nehezebben boldoguló gyermekek rövidebb bemutatási módon válasszanak, de ne maradjanak ki a „játékból”.
Illusztrációkat az internetről kerestek a gyermekek, olyan színészek, filmszereplők arcát „kölcsönvéve”, akiknek a karaktere az ő értelmezésükben megfelelt a regény szereplőinek. Az elkészült „digitális jellemzéseket” a gyermekek Trello táblákra töltötték, ahol a tanárnő megnézhette ezeket, és a Canva kollaboratív (közösen szerkeszthető) sajátosságát kihasználva kijavíthatta a nyelvi hibákat.


A két párhuzamos nyolcadik osztály két külön táblán dolgozott, ezek itt érhetők el: https://trello.com/b/PtKbM3Jp/baltagul-de-mihail-sadoveanu
https://trello.com/b/dtUvQsjU/baltagul-de-mihail-sadoveanu
Szereplőjellemzési céllal elkészült Minodora és Gheorghiţă “fake” Instagram profilja is, odaillő tartalommal és képekkel. Ezzel szemben a másik osztály a szereplők facebook életét alkotta meg profilok létrehozásával. A szereplők és motivációik jobb megértését segítették a „fake chat” beszélgetések, pl. annak elképzelése (és megjelenítése), hogy Nichifor Lipan és a felesége miről beszélgethettek volna szöveges üzenetben. Végig járták virtuálisan a szereplők útvonalát a Mapsme és Google Maps segítségével.
Gheorghiţă "névjegye"


A regény egyes cselekmény mozzanatainak feldolgozására a gyermekek illusztrált „újságoldalt” írtak, szerkesztettek (ugyancsak Canva sablont használva), illetve képregényt készítettek Storyboard That-tel. A képregényekből Movie Maker-rel rövid videók készítésével is megpróbálkoztak. Készült egy híradó is a Filmora9 alkalmazásával (néha a gyerekek technikailag zsenibbek nálunk), melyhez meglévő híreket összevágták a Viva Video segítségével általuk felvett hanganyaggal. Kicsit sokat bajlódtunk vele, de két nap alatt meglett, aztán feltöltöttük Youtube-ra, letöltöttük laptopra, visszatöltöttük Google Drive-ba, majd megosztottuk Trelló-ba azt is.


Plakát Canva-val.
A mű fő üzenetét megfogalmazandó a gyermekek plakátot és könyvborítót is szerkesztettek. A legelmélyültebb szövegfeldolgozási feladat azon forgatókönyeknek az összeállítása volt, amelyek a regény egy-egy jelenetét dolgozták fel, és amelyből rövid jeleneteket tervezték előadni, illetve filmre venni a gyermekek.

... és "fake Instagramja"                                                             


Nechifor Lipan és felesége "beszélgetnek".
Készült volna egy tárgylás is, modernné vált szereplőkkel, ahol a kommunikációs készségek mellett a videószerkesztés lett volna a megcélozott digitális kompetencia és persze a diákok lelkekességét és szárnyaló fantáziáját is tükrözte volna. Erre az iskolabezárás miatt sajnos nem kerülhetett sor.
Készült volna egy tárgylás is, modernné vált szereplőkkel, ahol a kommunikációs készségek mellett a videószerkesztés lett volna a megcélozott digitális kompetencia és persze a diákok lelkekességét és szárnyaló fantáziáját is tükrözte volna. Erre az iskolabezárás miatt sajnos nem kerülhetett sor.
Képregény, amelyet videóban is feldolgoztak: https://drive.google.com/file/d/1TKUxHeze_808rhoQHuF8TTmJ08EP_r_s/viewVictoria Lipan útja..."Álhíradó" egy román regényből, magyar gyerekek hangján, szerkesztésében.


A projektet a gyermekek (már „karantén alatt”) értékelték ki a Trello falon, húsz diáktól kapott a tanárnő lelkes és méltató szavakat, itt csak egy véleményt idézünk:

„Nekem nagyon tetszett ez a csapatmunka, mivel ez projekt megtanította nekem, hogy milyen csapatban dolgozni. Hogy néha mennyire nehéz kiválasztani a rengeteg jó ötletből a végleges ötletet. Meg hogy milyen az, amikor mindenki másnak képzelte el az adott dolgot, és mégis együtt ki tudtunk belőle hozni egy remek ötletet. Nagyon jó élmény volt ez az egész csapatmunka. Rengeteg új alkalmazással ismerkedtem meg. És egy annál is érdekesebb storyval.”

<< Vissza
Hírlevél
Mini tájékoztató
Tanfolyamainkat az Egységes Európai Nyelvi Keretrendszernek megfelelően nyelvi szintekre tagoljuk. Előzetes ingyenes szintfelmérést követően hallgatónkat A1, A2, B1, B2, illetve C1 szintű csoportokba irányítjuk.

Szint

A - Alapszintű nyelvhasználó

A1

A2

B - Önálló nyelvhasználó

B1

B2

C - Mesterfokú nyelvhasználó

C1

C2