2021.10.08

STEAM nap a Spektrum Oktatási Központ és az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza szervezésében
Hargita Megye Tanácsának támogatásával

Mi a STEAM?
A STEAM betűszó (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics), a matematika, a műkaszki- és természettudományok valamint és a művészetek összehangolt oktatásának módszere. Ezt szeretnénk népszerűsíteni a finn-magyar alapítású Élményműhely segítségével egy nemzetközi hibrid foglalkozás keretében 2021. november 8-án a  STEAM OKTATÁS NAPJÁN.


Miért jó ez az új szemlélet?
A tudomány és a művészet egyaránt a világ rejtélyeire adott válasz: e két terület természeténél fogva összekapcsolódik, s bár az iskolában e tantárgyak legtöbbször elkülönülnek, a korszerű pedagógiák próbálják e területeket közelíteni egymáshoz. 

A való életben sincs ez másként: a tudomány folyamatosan igénybe veszi a vizuális művészeti készségekkel rendelkező személyeket részletgazdag illusztrációk, ábrázolások, tervek készítéséhez, az atomoktól kezdve az épületek tervezésén át az  élővilág ábrázolásáig. Hasonlóképpen, a művészek analitikus, lineáris és logikus gondolkodást alkalmaznak a műalkotások összeállításához és méretezéséhez, nem beszélve a digitális technológiákról (számítógépes játékokról például), ahol az esztétikus megjelenítés és technológia egymást egészítik ki.

A STEAM nagyszerű lehetőség a projekt-alapú, differenciált és inkluzív tanulás alkalmazására, többféle tehetség és készség gyakorlására ad lehetőséget. 

Ki vehet részt a STEAM napon?
5-7. osztályos tanulók (osztályok) egy-egy  tanár vezetésével, szaktól függetlenül, Hargita megye bármely iskolájából.


Hogyan lehet csatlakozni?
Az eseményre ONLINE, ZOOM alkalmazáson keresztül egy, az osztályban felszerelt  laptop, vetítő és kamera segítségével kapcsolódhatnak be az osztályok 2021. november 8-án 10.00, illetve 11.00 órától. (Két foglalkozást tartunk, hogy könnyebben tudják az iskolák az órarendbe beilleszteni a foglalkozást.)


Milyen hosszú a foglalkozás, és miből áll?
A foglalkozások hossza 45 perc, ennek fele részében egy, a STEAM szemléletű oktatás világszerte tapasztalat érdekességeit, eredményeit bemutató képes előadást hallhatnak a diákok Dr. Fenyvesi Kristóf, a finnországi Jyväskylä Egyetem kutatójától, majd a regisztrált osztályoknak kiküldött munkalapok segítségével interaktív foglalkozást tartunk “Lehetelen formák” címmel


Kik adnak elő, vezetik a foglalkozást? 
Dr. Fenyvesi Kristóf oktatáskutató és STEAM műhelyvezető (ÉlményMűhely / Finn Oktatáskutató Intézet, Jyväskyläi Egyetem) és

 

Szabó Ildikó, STEAM műhelyvezető, pécsi matematika-fizika szakos tanár és „Bonis Bona”-díjas tehetséggondozó szakember.


Részvételi feltételek  és jelentkezés:
Az iskoláknak a részvétel díjmentes, mivel a programot Hargita Megye Tanácsa támogatja. A részvétel feltétele, hogy a foglalkozás idején az osztályban legyen laptop, kivetítő, és kamera mikrofonnal (a laptopé is megteszi).  A foglalkozáshoz szükséges feladatlapokat postán küldjük el az iskoláknak.

A helyek száma a program interaktív jellege miatt korlátozott, legfeljebb 10 osztály csatlakozását tudjuk fogadni, a jelentkezés sorrendjében.

Jelentkezési lap: https://forms.gle/1tbjKUyrZ2DhM6EN9

A résztvevő pedagógusok a Spektrum Oktatási Központ, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és az Élményműhely által kiállított elismervényben részesülnek.

Az eseményen résztvevő gyermekeknek egy MEGLEPETÉSSEL is készülünk a program végén.<< Vissza
Hírlevél
Mini tájékoztató
Tanfolyamainkat az Egységes Európai Nyelvi Keretrendszernek megfelelően nyelvi szintekre tagoljuk. Előzetes ingyenes szintfelmérést követően hallgatónkat A1, A2, B1, B2, illetve C1 szintű csoportokba irányítjuk.

Szint

A - Alapszintű nyelvhasználó

A1

A2

B - Önálló nyelvhasználó

B1

B2

C - Mesterfokú nyelvhasználó

C1

C2