2021.10.12

A Spektrum Oktatási Központ játékos vetélkedőt hirdet általános iskolák felső tagozata számára azzal a céllal, hogy a tudományok interdiszciplináris jellegét és a nők tudományos életben játszott fontos szerepét alaposan megismertesse a gyermekkel.
A versenyre a WOGA (Women Hack the Game című Erasmus+ projekt) keretében kerül sor.

Kik nevezhetnek?
Erdélyi általános iskolá(k)ban tanító tanárok jelentkezését várjuk kettesével: két, ugyanabban az osztályban más-más tantárgyat tanító tanárnak közösen kell egy minimum 10 főből álló gyerekcsoporttal benevezni a vetélkedőre, illetve közösen kell a feladatok elvégzését irányítani. Javasoljuk, hogy egy egész osztályt vonjanak be a játékba (egy vagy több csoportot alakítva ki az osztályban), ezzel megadva minden gyermeknek a részvétel lehetőségét. Egy “tanár-pár” több csapatot is nevezhet!

A verseny témája a STEM (természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika összehangolt oktatása), de bármilyen szakos tanárok nevezhetnek!

Miből áll a verseny?
A verseny 4 kihívást tartalmaz: A benevezett osztálynak (vagy gyerekcsoportnak) el kell készítenie (1) egy digitális idővonalat a történelem folyamán jelentős tudományos eredményt elért nőkről, illetve (2) egy interaktív térképet Erdélyhez köthető (kortárs vagy régebben élt) tudós nőkről, emellett (3) interjút kell készítenie egy tudós hölggyel, valamint (4) az egész munkafolyamatot dokumentálni kell, és egy max. 3 perces videóban össze kell foglalni.


Mi a nyeremény?
A versenyen két legnagyobb pontszámot elért csapat osztálya egy-egy 3D nyomtatót kap karácsonyra. :) Minden csapat részvételi díjban is részesül! A résztvevő tanárok a nemzetközi versenyben való részvételről szóló bizonylatot kapnak!

Hogy induljunk el?
A versenyre benevező pedagógusoknak egyforma, mindenki számára azonos feltételekkel elérhető segítséget nyújtunk az alábbiak szerint:

1. 2021. október 23-án szombaton Csíkszeredában továbbképzést tartunk, melynek két komponense lesz:

      a. “Digitális projektmunka” címmel Váczi Dorka és Galambos Attila tartanak műhelyfoglalkozást, akik a játékos vetélkedő során felhasználható digitális alkalmazásokkal és módszerekkel ismertetik meg a résztvevő, érdeklődő pedagógusokat.

      b. Nagy Péter ötletindító előadást tart “Nők a tudományban” címmel, illetve válaszol a pedagógusok gyakorlati kérdéseire (pl. Arról, hol keressenek kortárs tudós nőket, és hogyan lépjenek kapcsolatba velük.)

2. November folyamán, előre egyeztetett időpontban a benevezett osztályoknak Nagy Péter online előadást tart, ahol segít tisztázni a munka során a gyermekekben felmerült (tudományos jellegű) kérdéseket.


3. Az interjúk elkészítése előtt minden benevezett osztály számára Péter Beáta újságíró tart egy rövid eligazítást az interjú- és riport készítés módszertanáról.


4. A szervezők a Spektrum weboldalán és A Spektum FB oldalán folyamatosan tesznek közzé segédanyagokat, és a beérkezett kérdésekre adott válaszokat.

Mi a nevezési határidő?
2021. november 12. 

Hogyan kell benevezni?
Google form: https://forms.gle/15a3rFa567rMatkq9

Mi a feladatok elkészítésének határideje:

  • Idővonal: 2021.december 1.
  • Interaktív térkép: 2021. december 17.
FRISSÍTÉS A HARMADIK és NEGYEDIK KIHÍVÁS BEKÜLDÉSI HATÁRIDEJÉT ILLETŐEN:
  • Interjú: 2022. január 31.
  • Videó: 2022. február 28.

    Mikor hirdetnek eredményt?
    FRISSÍTÉS: 2022. március 15.

Hova tovább?
A legtöbb pontot elért osztályok/ csapatok képviselőit 2022 tavaszán meghívjuk egy helyszíni vetélkedőre (European Hack Day), ahol egy meglepetés feladatot kell megoldaniuk, és ezzel egy nemzetközi versenyen is megméretkeznek.  A European Hack Day-en való részvételről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

FRISSÍTÉS:
  • A“Digitális projektmunka” című műhelyfogalkozás keretében megszervezett, Nagy Péter tudós nőkről szóló, ötletindító előadása, teljes terjedelemben elérhető itt.
  • A WOGA (Women Hack the Game című Erasmus+ projekt) keretében kifejlesztett, a digitális eszközök használatára vonatkozó oktatóvideók elérhetőek itt.
Kapcsolódó projektek
<< Vissza
Hírlevél
Mini tájékoztató
Tanfolyamainkat az Egységes Európai Nyelvi Keretrendszernek megfelelően nyelvi szintekre tagoljuk. Előzetes ingyenes szintfelmérést követően hallgatónkat A1, A2, B1, B2, illetve C1 szintű csoportokba irányítjuk.

Szint

A - Alapszintű nyelvhasználó

A1

A2

B - Önálló nyelvhasználó

B1

B2

C - Mesterfokú nyelvhasználó

C1

C2