2022.07.06
Tábor
Idén már sokadik éve, hogy a nyári vakáció első heteiben, mielőtt még a családok felkerekednének vakációzni, egész napos foglalkozásokat szervezünk elemis gyermekeknek mi is, mint sokan mások.

A foglalkozásaink változatosak, és évről évre megújítjuk őket, de a fő céljaink változatlanok:
  • a román és angol nyelvtanulásával kapcsolatos pozitív attitűdöket erősíteni,
  • a nyelvet a természetes funkciója szerint mindennapi, szabad kommunikációra használni,
  • a kreativitásukat, problémamegoldó készségeiket, együttműködésüket fejlesztő bel- és szabadtéri tevékenységekbe bevonni a gyermekeket,
  • a digitális technikát megfontoltan és célszerűen használni,
  • inspiráló környezetet, biztonságos, befogadó társaságot biztosítani a gyermekeknek a vakáció első heteiben.

Mi, tanárok, táborvezetők is sokat tanulunk, "csiszolódunk", reflektálunk és újratervezünk. Ezekre a tanulságokra alapozva tervezzük az ősszel újra induló délutáni román, angol és német nyelvi foglalkozásainkat.

Néhány hangsúlyos tanulság az idei évről:
1. Pozitív, bátorító élmények nélkül nem lehet semmit megtanulni, ezért a legeslegelső dolog egy gyermekfoglalkozáson, hogy jó legyen itt lenni. Ami nem jelenti a szabályok és keretek nélküli "mindent szabad" magatartást (mert ettől aztán senkinek sem lenne jól sehol lenni), hanem sokkal inkább azt, hogy közösen, egymás véleményét komolyan véve alakítjuk ki a szabályokat, határozzuk meg a szabályszegés következményeit, és egyszer, egyetlenegyszer sem nézünk félre, ha valaki közösen megállapított szabályt hát ág, hanem rögtön leállunk a dolgot megbeszélni.

2. A gyermekek tele vannak feszültséggel, mindezt növeli a média által sugárzott információ áradat. A virágok, amőbák és ugróiskolák mellé idén tankok is kerültek bőven az aszfaltrajzokra. Fontos, hogy legyen a gyermekeknek elég idejük és lehetőségük játékkal levezetni a feszültségeket. Játékkal, ami bármi lehet, kivéve egymás bántása, vagy olyan játék, ami verekedésre hasonlít, vagy verekedéssé fajulhat. Szivacsokkal sem püföljük egymást, a vizes lufival is labdajátékot játszunk, nem "csatát" vagy "háborút".

3. Ha értelmes, a gyermekek számára is érthető céllal végzett órai tevékenység van, mindenki elmélyül benne. Nem azért tanuljuk a növények nevét, mert nincs jobb ötletünk, hanem mert megfelelő növényeket kell tudni gyűjtenünk a szabadtéri foglalkozáson az angol/román útmutatás alapján, és ezeket közösen kell majd elemezni. Nem azért tanuljuk a ruházati cikkeket, hogy egy nap múlva még emlékezzünk rá, aztán már soha, hanem mert szükségünk lesz a szavakra, hogy kivitelezzünk egy "divatbemutatót". Ésatöbbi.

4. A nyelvoktatás is, mint minden oktatás, legelső célját tekintve nevelés: arra való, hogy másokkal, más nyelvűekkel együttműködjünk, hogy kitartóan végezzük a feladatunkat, hogy a nehéz vagy a konfliktusos helyzeteket úgy oldjuk meg, hogy utána "jobb legyen", hogy egymásra is figyeljünk, egymástól is tanuljunk, hogy egy másik nyelven ne csak eredményesek, de barátságosak is legyünk.

A tábor élményeivel és tapasztalataival felvértezett tanáraink újra várják szeretettel az angolul, németül, románul játszva tanulni akaró gyermekeket idén szeptembertől!

Köszönjük a gyermekeknek a példás, barátságos együttműködést, a szülőknek a bizalmat, tanárainknak, Csibi Catalinanak, Olariu Erzsikének, Sándor Jácintának, Mertens-Szabó Katának, Székely Renátának, a lelkes és profi munkát, Molnár Tímeának, Sikó Évinek és Lázár Csillának a szervezést, és kiemelten köszönjük az önkéntes csíkszeredai középiskolás csapatnak a sok-sok segítséget: Baloga-Jakab Beáta, Cioarec Amalia-Maria, Cocan-Mara Teodora, Dincă Andrada-Ioana, Endes Boglárka, Filip Cristian, Gyenge Barbara, György Réka, Heremciuc Cristiana, Jakab Anna, Kristály Csenge, Luca Antonia-Anamaria, Marin Mădălina Ana-Maria, Mihalache Eric, Olah Denisa-Teodora, Popa Cosmina-Elena, Popa Nadia-Teodora, Popa Raluca-Ioana. Vă multumim din suflet! Szívből köszönjük nektek!
Köszönjük a MARKBI SRL-nek, a POTTER SRL-nek és a Bethlen Gábor Alapnak (Magyarország Kormánya), hogy a tábor eszközkészletének biztosítását és hátrányos helyzetű gyerekek bevonását támogatták. Köszönjük a József Attila Iskola tanítóinak, hogy segítettek kiválasztani azokat a gyermekeket, akiknek valóban jól jött, hogy téritésmentesen táborozhattak.
<< Vissza
Hírlevél
Mini tájékoztató
Tanfolyamainkat az Egységes Európai Nyelvi Keretrendszernek megfelelően nyelvi szintekre tagoljuk. Előzetes ingyenes szintfelmérést követően hallgatónkat A1, A2, B1, B2, illetve C1 szintű csoportokba irányítjuk.

Szint

A - Alapszintű nyelvhasználó

A1

A2

B - Önálló nyelvhasználó

B1

B2

C - Mesterfokú nyelvhasználó

C1

C2