2017.06.19
Ingyenes kiskönyvtárak felállítása Csíkszereda központi parkjában

Ha olvasunk, fejlődik a fantáziánk és a gondolkodásunk, edződik a kreativitásunk, jobban megértjük, elfogadjunk magunkat és másokat is. Ugyanakkor kikapcsolódunk a mindennapi problémáinkból, örömben és izgalmakban van részünk. Mindezen közismert előnyök ellenére a „képernyős” tevékenységek elterjedésével ma már kevés házban van „házikönyvtár”, sokak számára az olvasás nem mindennapos tevékenység. Az olvasás népszerűsítése terén az oktatási intézményeken túl hatékonyan tevékenykedik Csíkszeredában a Hargita Megyei Könyvtár, a helyi könyvesboltok és kulturális intézmények, valamint több civilszervezet is.
Az olvasás az élethosszig tartó tanulásnak is egyik leghatékonyabb módja. Ezért csatlakozik a Spektrum Oktatási Központ is az olvasást népszerűsítő helyi programokhoz egy új kezdeményezéssel: A központi parkban felállítunk három házikó formájú könyvszekrényt, amelyben szabadon és ingyenesen kölcsönözhető könyveket helyezünk el, illetve ahová a helyiek is hozhatnak könyveket.

E kezdeményezésnek Nyugat-Európában sokfelé ismert már előképe, a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kultúra közkinccsé tételén túl a közösség-formálást és a felelős közvagyon-használatot is nagyban ösztönzi.

A működési szabályzat egyszerű:
Vegyél kölcsön egy könyvet, olvasgasd a parkban! Vagy vidd haza, majd hozd vissza, miután kiolvastad​! Ha megtartanád vagy továbba​dnád, hozz helyette egy másikat​!​ ​​

A cserekönyv-kuckók felügyeletét és karbantartását is a Spektrum Oktatási Központ fogja végezni.
A kuckók felállítására 2017. június 22-én, csütörtökön kerül sor. Előző napon, június 21-én, szerdán a faházikókat a Tanulók Háza által szervezett rajztábor tanulói fogják kifesteni Váncsa Mónika tanár közreműködésével. Ezt a tevékenységet a táborozó gyermekek szerdán délelőtt 10 órakor kezdik, helyszíne – jó idő esetén – a központi park, rossz idő esetén a Spektrum Oktatási központ.


   

Média: 
Csereberélős könyvkuckókat állítanak fel Csíkszereda központi parkjában - a Transindex.ro portálról
Várnak már a színes könyvkuckók Csíkszereda központi parkjában - a Transindex.ro portálról
Cserekönyv-kuckók a csíkszeredai központi parkban - a Székelyhon.ro portálról
Harghita: Căsuţe cu cărţi amplasate în Parcul Central din Miercurea Ciuc, pentru încurajarea lecturii - az agerpres.ro portálról
<< Vissza
Hírlevél
Mini tájékoztató
Tanfolyamainkat az Egységes Európai Nyelvi Keretrendszernek megfelelően nyelvi szintekre tagoljuk. Előzetes ingyenes szintfelmérést követően hallgatónkat A1, A2, B1, B2, illetve C1 szintű csoportokba irányítjuk.

Szint

A - Alapszintű nyelvhasználó

A1

A2

B - Önálló nyelvhasználó

B1

B2

C - Mesterfokú nyelvhasználó

C1

C2