2017.10.05
Képzés
Kurkó Enikő vagyok, három évvel ezelőtt sikeres középszintű angol nyelvvizsgát (Cambridge FCE) tettem a Spektrum Oktatási Központnál, utána oroszt szerettem volna tanulni, de sajnos még nem volt rá alkalmam. Két évvel ezelőtt Sikó Éva a Spektrum Oktatási Központtól értesített, hogy hamarosan kínai tanfolyamot indítanak a brassói Konfuciusz Intézettel közösen. Úgy döntöttem, kipróbálom.
A kínai nyelv tanulása nagyon érdekesnek tűnt számomra, sokan állítják, hogy lehetetlen megtanulni, de ez nem fedi a valóságot. Valóban nehéz, de biztatok másokat is, hogy próbálják ki. A kínai nyelv tanulásában, de nemcsak, nagyon fontos a kitartás. 96 tanóra után jelentkeztünk nyelvvizsgára a csoporttársaimmal. Mindannyian igen jó pontszámmal tették le az A1-es szintű vizsgát, sőt az első hat között végeztek. 
Én két szinten (A1-es és A2-es) is sikeresen vizsgáztam, ami büszkeséggel tölt el, annál is inkább, mert kitartásomat egy tanulmányi kirándulással díjazta a Konfuciusz Intézet és a Shenyang Jianzhu Egyetem Kínában, Senjang (Shenyang) városban. A Spektrum hallgatói közül összesen ketten vettünk részt a kiránduláson, rajtunk kívül Brassóból még két egyetemista. Az ösztöndíj a szállást, étkezést és a nyelvoktatást biztosította a Shenyang Jianzhu Egyetemen, az útiköltséget mi kellett, hogy fizessük.
Kínából csodálatos élményekkel jöttem vissza. Teljesen más, mint bármelyik európai ország. Nagyon szorgos emberek, természetesen ott is vannak kedves és kevésbé kedves emberek is. Az egyszerű ember ott is nagyon kedves. Északon, ahol mi voltunk, nagyon intenzív a fűszerezés, és furcsállottam, hogy mindent egyszerre tálalnak és esznek, a levest a desszerttel, több ízvilág is össze van keverve. 
Sokszor fogalmam sem volt, hogy mit eszek, de majdnem mindent kipróbáltam. Az utcai árusoknál, a teraszokon, amíg elkészült a rendelés, dinnyét és földimogyoró- vagy zöldborsóféleséget megfőzve tálaltak, majd a végén, a főétel elfogyasztása után üdítőt adtak ajándékba, amit el is lehetett vinni.
A Shenyang Jianzhu Egyetemnek egy nagy kampusza van, minden technológiával felszerelve. Nagyon figyelnek a diákokra. Minden nap voltak óráink, ahol nyelvet tanultunk, majd tanulmányoztuk a kínai kultúrát. Gyakorlati oktatásban is volt részünk, mint pl. agyagozás, festés. Két hétig tanultunk az egyetemistákkal, majd a nemzetközi iskola támogatásával ellátogattunk a senjangi kertrendezési kiállításra, felkerestük a buddhista templomokat, részt vettünk hagyományos teaszertartáson, Tai-Csi órákra jártunk, majd kínai nyelvleckékre. Pavel, a kínai nyelvtanárunk végig támogatott, nagyon boldog volt, hogy ott lehetünk vele és büszke is volt ránk. Gyönyörű helyeken jártunk.
Voltunk kirándulni a kínai Nagy Falnál, megnéztük a Tiltott várost, az Ég templomát, a Ming császári sírokat. Pekingben a híres Wangfujing utcán kínai ínyencségeket láttunk, mint pl. sült skorpió, óriás százlábú és mindenféle tengeri herkentyű. Mondhatom, hogy láttunk kígyót -békát, szó szerint. Ugyancsak az utca jellegzetessége a kínai bazár is. 
Az volt a legnagyobb elégtétel, ha az egyszerű ember megértette, amit mondtam. A nemzeti sportjuk a ping-pong, játszottunk is egy-két barátságos menetet.

Ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy! – mindig ezt mondta nagymamám, és én is ezt vallom. A jövőben szeretnék kínai nyelven B1-es szintre elérni, hosszú távú tervem, hogy öt nyelvet beszéljek, legalább középszinten, az angol és nemsokára a kínai ki lesz pipálva. Ez alkalommal szeretném megköszönni a Spektrum Oktatási Központnak azt, hogy elkötelezett a minőségi nyelvoktatás iránt, és mindig  elhivatott oktatókkal teremti meg  a tanuláshoz szükséges  feltételeket.
<< Vissza
Hírlevél
Mini tájékoztató
Tanfolyamainkat az Egységes Európai Nyelvi Keretrendszernek megfelelően nyelvi szintekre tagoljuk. Előzetes ingyenes szintfelmérést követően hallgatónkat A1, A2, B1, B2, illetve C1 szintű csoportokba irányítjuk.

Szint

A - Alapszintű nyelvhasználó

A1

A2

B - Önálló nyelvhasználó

B1

B2

C - Mesterfokú nyelvhasználó

C1

C2