2017.11.21
8 PÁLYAMUNKA érkezett a rövidfilm pályázatra

Az értékelésben Daczó Katalin újságíró, rendező, Mihály László újságíró, fotóriporter, illetve a Spektrum Oktatási Központ munkatársai, Butyka Andrea, Ferencz S. Katalin, Lázár Csilla, Sikó Éva és Pál Zsófia vettek részt.

RANDOM sorrendben néhány értékelő mondat a pályamunkákról:
1. Iskola egy messzi-messzi galaxisban. (robotos film)Bomher Előd, Csiszér Bence, Rusai Ferdinánd. Értékeltük a fesztelen stílust, az öniróniát, amikor magatok is jelzitek egy feliratban, hogy unalmasnak találjátok a saját filmeteket.  Egy kis koherencia azért a lazaság mellé nem árt, ha az ember alkotásra adja a fejét. Úgy láttuk, összességében élveztétek a forgatást, és ennek örülünk.


2. Török Franciska Iskolám másként filmje (leragasztott szájak) nagyon jól szerkesztett, átgondolt, feszesre vágott, technikailag kimagasló, hatásos, ugyanakkor elkerüli a hatásvadászat csapdáját. Élvezetes film, de a címek hiányára vonatkozó kritikus megjegyzésünk rátok is érvényes sajnos.


3. Mandel Gergő, Péter Ákos, Ravasz Balázs, Koncz Lehel, Gál Benedek, Mátyás András Iskolánk másként. (színes és fekete-fehér párhuzamos képek)Az első képtől egyik legígéretesebb kisfilm volt, szuper ötletből kiindulva, szépen vezettétek végig a párhuzamos szerkesztést, aztán egyszer vagy ráuntatok, vagy elfogyott az idő, vagy lett valami. A tanár beleröhög a szerepébe, és a szép magasan szálló film egyből megzuhan.
 

4. Iskolám másként. Házikenyér sütés: Bilibók Kinga, Laczkó Mónika. Nagyon kedves a filmetek, de mintha nem egészen a pályázati kiírásra válaszolna. Azt el tudjuk fogadni, hogy számotokra az otthon, a hagyományok, mint pl. a kenyérsütés, tanulságosabb, mint az iskola mindenestül, és tiszteljük is, hogy ezt felvállaljátok, csakhogy ez mind az én feltételezésem, a filmből más, mint a kenyérsütés folyamata, nem derül ki. Biztosan megtaláljátok majd azt a fórumot, ahol éppen ilyen szépen kivitelezett, néprajzi jellegű filmeket várnak, talán egy kis eredeti megközelítést azért bele kellene még csempésznetek mindenképpen.
 

5. „Iskolám másként. Székely népszokások: kürtőskalács sütés. A videót készítette: Domokos Beáta.Beáta, az előbb elmondottak rád is vonatkoznak. A te filmedben is gyönyörű képek vannak, a kemence, a füst, megkapó a film atmoszférája. De amennyiben erre a pályázatra készült, a filmet közelítened kellett volna az „iskola” fogalmához. Ugyanakkor hiányoltuk, hogy az alkotótársaid nevét nem tetted közzé a film végén. Szívesen elolvastuk volna azok nevét is, akik filmezték, vágták, stb.
 

6. „Iskolám másként” Kádár Szabolcs, Urkon Zoltán (a művészeti líceumot pásztázó kamera). Fontos üzeneteket fogalmaztok meg, reméljük, a tanáraitok megfogadják a tanácsaitokat, vagy azok ésszerű elemeit. Ugyanakkor a filmetek leginkább egy (kissé széteső) esszé, és egy, az esszétől független, kissé monoton képsor lenne. Érdekes volt, hogy miközben (nyilván jogos) kifogásokat tesztek az iskolával kapcsolatban, a képeken azt látjuk, hogy egy színes, műalkotásokkal díszített, kreatív közegben tanultok, ezért picit irigyelhetnek is a társaitok, s közi, hogy ezt megmutattátok.
 

7. A Másként? című filmet Anghel Bálint, Cseke Tibor, DumitraşcuDarius, Molnár-Barabás Ákos, Molnár Levente, Pitic Zoltán, Zonda Zsolt jegyzik. George Orwell adaptációjuk nagyon elmés, ötletes technikai megoldásokban bővelkedő, az üzenete penetráns. Kicsit elnyúlt az eleje, de végül szépre kerekedett, külön értékelendő, hogy egy halom embert mozgósítottatok, nem kétséges, hogy ti is élveztétek a forgatást. Vajh ha ilyen buli lenne az iskola is!! 
 

8. Milyen lenne a jövő iskolája? A videót készítette: Tófalvi Nóra, a Tamási Áron Gimnázium V. osztályos tanulói segítségével. Nagyon tetszett, ahogyan Nóra a nála is fiatalabbakat faggatja a jövő iskolájáról, és eléri, hogy miközben a gyerekek űrhajókat és űrbázisokat rajzolnak, arról beszélnek, hogy gyakorlatias, élvezetes iskolát, tanulást szeretnének, ilyent álmodnak maguknak.
 
Nóra filmje nagyon eltér a többi benevezett alkotástól, ugyanakkor hiteles, szépen filmezett és teljesen érvényes a pályázati kiírásunk kontextusában. Nóra filmjét a Spektrum Oktatási Központ 300 lej értékű különdíjjal jutalmazza. Gratulálunk!
 
A pályázat harmadik helyezettje, és az 500 lejes pénzjutalom boldog tulajdonosa az Iskolánk másként című film csapata: Mandel Gergő, Péter Ákos, Ravasz Balazs, Koncz Lehel, Gál Benedek, Mátyás András. Gratulálunk! 
 
Hosszas mérlegelés után a zsűri úgy döntött, hogy a második díjat nem ítéli oda.
Ellenben az első díjra két filmet is érdemesnek tartottunk. Nagyon eltérő eszközökkel, de megítélésünk szerint igen hasonló, magas színvonalon valósították meg markáns elképzelésüket.
 
Első díjas tehát a Másként? című film (Anghel Bálint, Cseke Tibor, DumitraşcuDarius, Molnár-Barabás Ákos, Molnár Levente, Pitic Zoltán, Zonda Zsolt).
 
A film stábjának tehát 1000 lej pénzjutalom jár.  Ugyanekkora összeg a díja a másik első helyezett filmnek is, melynek rendezője: Török Franciska.
 
Gratulálunk, reméljük láthatunk még mindkét csapattól, illetve a csapattagoktól filmes alkotásokat egy nem is olyan távoli Spektrum Oktatási Filmnapok keretében.
<< Vissza
Hírlevél
Mini tájékoztató
Tanfolyamainkat az Egységes Európai Nyelvi Keretrendszernek megfelelően nyelvi szintekre tagoljuk. Előzetes ingyenes szintfelmérést követően hallgatónkat A1, A2, B1, B2, illetve C1 szintű csoportokba irányítjuk.

Szint

A - Alapszintű nyelvhasználó

A1

A2

B - Önálló nyelvhasználó

B1

B2

C - Mesterfokú nyelvhasználó

C1

C2