2022.12.14

În cadrul unei iniţiative comune a Fundaţiei Centrul Educaţional Spektrum şi a Casei Coprului Didactic Apáczai Csere János din judeţul Harghita, profesorii din întreaga Transilvanie şi-au putut nominaliza colegii pentru titlul de "Înger digital" pe site-ul Centrului Spektrum. Aceştia au primit un e-mail, prin care erau informaţi de nominalizarea lor şi o invitaţie de se prezenta ca "înger digital" într-un scurt text introductiv, astfel încât juriul să poată evalua munca lor.
După ce a evaluat sutele de e-mailuri şi de propuneri, juriul a considerat în cele din urmă că următoarele persoane merită pe deplin premiul Înger Digital:
Teréz András, Odorheiu Secuiesc
Annamária Antal, Sfântu Gheorghe
Judit Balázs Penksza, Miercurea Ciuc
Boglárka Julianna Balog Orbán, Carei
Bede Erika, Sfântu Gheorghe
Biró Böske, Borş
Bucur Mariana, Mihăileni, Livezi
Chiuhan Evelyn-Brigitta, Carei
Constantin Alisia, Subcetate
Gyöngyvér Cserei, Târgu Mureş
Csanád Demeter, Lueta
Dénes József, Reghin
Anna-Mária Domokos-Ujfalvi, Deva
Tibor Elekes Köllő, Suseni
Nándor Erdős, Gheorgheni
Tünde Fazakas, Miercurea Ciuc
Doamna Fazekas Zsuzsánna Kováts, Luduş
Emőke Fodor, Gherla
Attila Főző, Cluj Napoca
Katalin Gál-Iankó, Jebucu
Melinda Gergely, Odorheiu Secuiesc
Melinda Gidró, Sândominic
Hajdó Noémi, Odorheiu Secuiesc
Hari Tünde Hajnalka, Zilah
Gizella Hibácskó, Oradea
Erika Józsa, Pericei
Krisztina Kolumbán, Arcuş
Melinda Kaupert, Cluj Napoca
Arnold Kiss, Joseni
Sándor Köllő, Joseni
Melinda Mekker, Satu Mare
Adél Mihály, Satu Mare
Enikő Nagy, Odorheiu Secuiesc
Nagy István, Oradea
Zsolt Portik, Gheorgheni
Emőke-Erika Sándor, Odorheiu Secuiesc
Melinda Sárosi, Satu Mare
István Sentes, Târgu Mureş
Attila Szabó, Gheorgheni
Szabó Edith, Dorolţ
Iolanda Sztrelenczuk, Baia Sprie
Tamas Maria, Gheorgheni
Ţepeş Iuliana, Gheorgheni
Irén Tifán, Odorheiu Secuiesc
Károly Török, Joseni
Zoltán Vad, Oradea
Andrea Várdai, Diosig
Vodă Sanda Emilia, Subcetate
Ilka Zsigmond, Sfântu Gheorghe
Tuturor le adresăm cele mai sincere felicitări şi mulţumiri, nu numai în numele nostru, ci şi în numele copiilor noştri şi al generaţiilor viitoare.
Când ne-am uitat la aceste prezentări, am fost întăriţi în convingerea noastră că calitatea, succesul sau eşecul oricărei instituţii, oricărui sistem, depinde de sprijinul sincer al oamenilor care lucrează acolo.
Jocul "Îngerul digital" a mobilizat, multe comunităţi şcolare solidare, de unde am primit un număr foarte mare de nominalizări pentru Îngeri digitali: Colegiul Unitarian János Zsigmond din Cluj Napoca, din Bazinul Gheorgheni Şcoala Primară Fogarassy Mihály, Şcoala Primară Elekes Venczel, şcoala gimnazială Móra Ferenc din Odorheiu Secuiesc, Székely Mózes din Lueta, Ady din Oradea, Tamási Áron din Borş, Téglás Gábor din Deva, Kölcsey din Satu Mare.
Din scrisorile de prezentare reiese o gamă largă de îngeri digitali. Voi menţiona aici doar câteva tipuri, fără nume, deoarece ei se recunosc oricum.
În primul rând, sunt directorii şi directorii adjuncţi, care şi-au dat seama din timp că suspendarea forţată a educaţiei în timpul pandemiei, nu a fost pentru câteva zile, că nu merită să aştepte instrucţiuni de la nivel central, trebuie să acţioneze, independent şi cu încredere, pentru a obţine resurse de unde pot, şi trebuie să înveţe cum funcţionează mediile de învăţare online, încurajându-şi colegii, făcându-i pe tinerii nativi digitali să conştientizeze că acum este momentul lor, oferindu-le colegilor mai în vârstă un sprijin suplimentar.
Apoi sunt profesorii de IT, fizică şi matematică, care poate că nu şi-au dorit niciodată un rol în comunitate, stereotipizaţi ca fiind nu neapărat cei mai sociabili, dar care acum au văzut că doar ei au cunoştinţele de care toată lumea avea brusc nevoie şi au lăsat toţi colegii să intre în timpul lor liber, în spaţiul lor privat, răspunzând la apeluri telefonice până la miezul nopţii, şapte zile pe săptămână, organizând consultaţii, înregistrând sute de profesori şi copii, digitalizând întreaga agendă a şcolii, editând un jurnal digital şi chiar sprijinind părinţii atunci când era nevoie. Unii dintre ei au organizat chiar şi un campionat de şah online pentru tineri.
Mai sunt profesorii din şcoala primară sau de istorie, artă, literatură şi alte materii care, în principiu, sunt departe de IT, care îşi dau seama că se pricep să navigheze în mediul online, au curajul şi iniţiativa de a învăţa o nouă aplicaţie în câteva minute. Aceştia şi-au învăţat colegii nu doar competenţe digitale, ci şi curaj, flexibilitate şi rezilienţă. Acest grup de inovatori, cu diverse experienţă şi competenţe, este eterogen din multe puncte de vedere. Sunt cei de peste 40 de ani, care la vârsta lor nu aveau prea multe competenţe digitale, dar care au recuperat foarte repede, ca răspuns la nevoile noii situaţii, absolvind până la treizeci de cursuri într-un an, dacă este necesar, şi transmiţând colegilor ceea ce au învăţat.
Să vorbim şi de tinerii care au încredere în utilizarea aplicaţiilor de mult timp, care sunt familiarizaţi cu educaţia digitală încă de la mijlocul anilor 2010 şi care au devenit brusc resurse de neînlocuit pentru comunităţile lor. Tinerii calificaţi deja în 2019 prin Coursera şi alte cursuri de formare online MOOC, nu cunosc imposibilul, depistează cu uşurinţă datele de contact ale creatorului tutorialelor de pe YouTube, îl contactează şi organizează cursuri pentru colegi. Şi ei înşişi produc neîncetat, fac tutoriale video, cumpără instrumente, se abonează la programe scumpe sau lucrează ore suplimentare pentru a face cu programe gratuite ceea ce altcineva face cu cele abonate.
Aici este necesar să menţionăm soţiile, copiii mai mari şi prietenii programatori ai profesorilor, care au fost şi ei absorbiţi indirect de pe margine, de sistemul de învăţământ. Şi lor le datorăm mulţumirile noastre.
Unii dintre îngerii noştri digitali au ajutat nu sute, ci doar câţiva colegi, pe cei care aveau cea mai mare nevoie de ajutor, şi au făcut acest lucru în mod constant, cu perseverenţă, timp de luni de zile. Sunt câţiva, care au lăsat colegii să intre în sufrageria lor pentru a preda un curs online, deoarece aceştia nu aveau condiţii adecvate acasă. Alţii au încurajat colegii care urmau să iasă la pensie sau se gândeau să se pensioneze anticipat.
Cei mai mulţi dintre ei au devenit îngeri pentru comunitatea lor de lucru apropiată. Şi într-adevăr, suntem cu toţii cei mai responsabili pentru cei din jurul nostru, familiile noastre, copiii care ne sunt încredinţaţi zilnic şi pentru colegii noştri apropiaţi.
Apoi au fost mulţi cei care şi-au dat seama că nu orice comunitate de lucru are propriul înger digital şi au zburat puţin mai departe, spre următorul oraş, spre următoarea şcoală şi apoi, prin intermediul instituţiilor de formare şi al reţelelor sociale, spre regiuni îndepărtate. A existat o cerere mare pentru ajutorul lor, nu numai în Transilvania, ci şi în Ungaria, unde mulţi oameni folosesc lecţiile digitale, blocurile de studiu, camerele de evacuare, testele create de îngerii noştri păzitori.
La dezvoltarea profesională a îngerilor au contribuit mult şi organizaţiile precum, Asociaţia Profesorilor Maghiari din România, Casele Corpului Didactic din judeţ, Centrul Naţional Maghiar de Formare Continuă din Oradea, sau organizaţii mai mici ca noi, Spektrum sau Casa de studii Latnamond. Cunoştinţele îngerilor digitali ar putea fi multiplicate cu ajutorul lor. Sunt îngeri ale căror cursuri de formare online şi la faţa locului au inspirat şi încurajat peste 500 de colegi educatori.
Nu ştiu cât de mult conştientizaţi acest lucru, dragi îngeri digitali, dar cu contribuţia voastră puternică, are loc încet-încet o revoluţie în educaţia din România. Nu doar curajul şi inovaţia comunităţii didactice a crescut enorm în ultimii doi ani, ci şi, dacă nu mă înşel, stima socială a profesiei. Părinţii care au fost blocaţi într-o cameră cu copiii lor au dobândit în cele din urmă, prin necesitate, o perspectivă asupra complexităţii predării. Pe lângă recunoaşterea redusă, există unii dintre voi care au folosit foarte bine şi reţelele de socializare pentru a deveni adevărate modele de urmat (dacă pot folosi cuvântul în sens pozitiv, aş spune "influenceri") prin administrarea unor canale populare pe YouTube, grupuri de socializare, bloguri. Mulţi dintre voi aţi construit un grup cu mii de adepţi. Unii dintre voi au devenit chiar vloggeri, precum MMTanci.
Dacă aş avea ocazia să realizez un scurtmetraj de animaţie intitulat "Îngerii digitali din Transilvania", aş fi dispus să scriu scenariul, inspirat de poveştile voastre. Acest scenariu ar fi plasat într-un oraş ceţos, sumbru, în care un înger abia vizibil umblă de la o şcoală la alta, căutându-şi locul potrivit în clădirile birocratice şi buclucaşe, dar pe unde trece, praful se ridică încet de la imprimantele aruncate într-un colţ, conexiunile wifi prind viaţă, proiectoarele şi ecranele inteligente se aprind, căpşorii de copii, plictisiţi şi prăbuşiţi peste manualele lor, se ridică, luminile din sala de şedinţe se aprind, oamenii încep să vorbească, în faţa ecranelor, dar nu se holbează la telefoanele lor: două sau trei capete de profesori amabili se apleacă peste un ecran, râzând. Apoi, cumva, clădirea însăşi capătă strălucirea ecranelor, câţiva pereţi din labirint se prăbuşesc şi o cavalcadă fericită şi democratică de copii şi profesori se îndreaptă spre frumoasele săli de şcoală care se deschid.
Pentru pregătirea şi îndrumarea lor în timpul tranziţiei la tehnologia digitală, Attila Főző şi Zoltán Vad au primit premiul onorific "Îngerul digital", iar premii speciale au fost acordate lui Anna-Mária Domokos Újfalvi din Deva, Gyöngyvér Cserei din Târgu Secuiesc şi Edith Szabó din Dorolţ. Câştigătorii premiilor speciale au primit câte un weekend de wellness pentru două persoane în Sovata.
Toţi îngerii digitali au primit un certificat de recunoaştere şi o insignă.
Vă mulţumesc foarte mult pentru munca dumneavoastră de neînlocuit!
Teréz András, Odorheiu Secuiesc
Annamária Antal, Sfântu Gheorghe
Judit Balázs Penksza, Miercurea Ciuc
Boglárka Julianna Balog Orbán, Carei
Bede Erika, Sfântu Gheorghe
Biró Böske, Borş
Bucur Mariana, Mihăileni, Livezi
Chiuhan Evelyn-Brigitta, Carei
Constantin Alisia, Subcetate
Gyöngyvér Cserei, Târgu Mureş
Csanád Demeter, Lueta
Dénes József, Reghin
Anna-Mária Domokos-Ujfalvi, Deva
Tibor Elekes Köllő, Suseni
Nándor Erdős, Gheorgheni
Tünde Fazakas, Miercurea Ciuc
Doamna Fazekas Zsuzsánna Kováts, Luduş
Emőke Fodor, Gherla
Attila Főző, Cluj Napoca
Katalin Gál-Iankó, Jebucu
Melinda Gergely, Odorheiu Secuiesc
Melinda Gidró, Sândominic
Hajdó Noémi, Odorheiu Secuiesc
Hari Tünde Hajnalka, Zilah
Gizella Hibácskó, Oradea
Erika Józsa, Pericei
Krisztina Kolumbán, Arcuş
Melinda Kaupert, Cluj Napoca
Arnold Kiss, Joseni
Sándor Köllő, Joseni
Melinda Mekker, Satu Mare
Adél Mihály, Satu Mare
Enikő Nagy, Odorheiu Secuiesc
Nagy István, Oradea
Zsolt Portik, Gheorgheni
Emőke-Erika Sándor, Odorheiu Secuiesc
Melinda Sárosi, Satu Mare
István Sentes, Târgu Mureş
Attila Szabó, Gheorgheni
Szabó Edith, Dorolţ
Iolanda Sztrelenczuk, Baia Sprie
Tamas Maria, Gheorgheni
Ţepeş Iuliana, Gheorgheni
Irén Tifán, Odorheiu Secuiesc
Károly Török, Joseni
Zoltán Vad, Oradea
Andrea Várdai, Diosig
Vodă Sanda Emilia, Subcetate
Ilka Zsigmond, Sfântu Gheorghe
Tuturor le adresăm cele mai sincere felicitări şi mulţumiri, nu numai în numele nostru, ci şi în numele copiilor noştri şi al generaţiilor viitoare.
Când ne-am uitat la aceste prezentări, am fost întăriţi în convingerea noastră că calitatea, succesul sau eşecul oricărei instituţii, oricărui sistem, depinde de sprijinul sincer al oamenilor care lucrează acolo.
Jocul "Îngerul digital" a mobilizat, multe comunităţi şcolare solidare, de unde am primit un număr foarte mare de nominalizări pentru Îngeri digitali: Colegiul Unitarian János Zsigmond din Cluj Napoca, din Bazinul Gheorgheni Şcoala Primară Fogarassy Mihály, Şcoala Primară Elekes Venczel, şcoala gimnazială Móra Ferenc din Odorheiu Secuiesc, Székely Mózes din Lueta, Ady din Oradea, Tamási Áron din Borş, Téglás Gábor din Deva, Kölcsey din Satu Mare.
Din scrisorile de prezentare reiese o gamă largă de îngeri digitali. Voi menţiona aici doar câteva tipuri, fără nume, deoarece ei se recunosc oricum.
În primul rând, sunt directorii şi directorii adjuncţi, care şi-au dat seama din timp că suspendarea forţată a educaţiei în timpul pandemiei, nu a fost pentru câteva zile, că nu merită să aştepte instrucţiuni de la nivel central, trebuie să acţioneze, independent şi cu încredere, pentru a obţine resurse de unde pot, şi trebuie să înveţe cum funcţionează mediile de învăţare online, încurajându-şi colegii, făcându-i pe tinerii nativi digitali să conştientizeze că acum este momentul lor, oferindu-le colegilor mai în vârstă un sprijin suplimentar.
Apoi sunt profesorii de IT, fizică şi matematică, care poate că nu şi-au dorit niciodată un rol în comunitate, stereotipizaţi ca fiind nu neapărat cei mai sociabili, dar care acum au văzut că doar ei au cunoştinţele de care toată lumea avea brusc nevoie şi au lăsat toţi colegii să intre în timpul lor liber, în spaţiul lor privat, răspunzând la apeluri telefonice până la miezul nopţii, şapte zile pe săptămână, organizând consultaţii, înregistrând sute de profesori şi copii, digitalizând întreaga agendă a şcolii, editând un jurnal digital şi chiar sprijinind părinţii atunci când era nevoie. Unii dintre ei au organizat chiar şi un campionat de şah online pentru tineri.
Mai sunt profesorii din şcoala primară sau de istorie, artă, literatură şi alte materii care, în principiu, sunt departe de IT, care îşi dau seama că se pricep să navigheze în mediul online, au curajul şi iniţiativa de a învăţa o nouă aplicaţie în câteva minute. Aceştia şi-au învăţat colegii nu doar competenţe digitale, ci şi curaj, flexibilitate şi rezilienţă. Acest grup de inovatori, cu diverse experienţă şi competenţe, este eterogen din multe puncte de vedere. Sunt cei de peste 40 de ani, care la vârsta lor nu aveau prea multe competenţe digitale, dar care au recuperat foarte repede, ca răspuns la nevoile noii situaţii, absolvind până la treizeci de cursuri într-un an, dacă este necesar, şi transmiţând colegilor ceea ce au învăţat.
Să vorbim şi de tinerii care au încredere în utilizarea aplicaţiilor de mult timp, care sunt familiarizaţi cu educaţia digitală încă de la mijlocul anilor 2010 şi care au devenit brusc resurse de neînlocuit pentru comunităţile lor. Tinerii calificaţi deja în 2019 prin Coursera şi alte cursuri de formare online MOOC, nu cunosc imposibilul, depistează cu uşurinţă datele de contact ale creatorului tutorialelor de pe YouTube, îl contactează şi organizează cursuri pentru colegi. Şi ei înşişi produc neîncetat, fac tutoriale video, cumpără instrumente, se abonează la programe scumpe sau lucrează ore suplimentare pentru a face cu programe gratuite ceea ce altcineva face cu cele abonate.
Aici este necesar să menţionăm soţiile, copiii mai mari şi prietenii programatori ai profesorilor, care au fost şi ei absorbiţi indirect de pe margine, de sistemul de învăţământ. Şi lor le datorăm mulţumirile noastre.
Unii dintre îngerii noştri digitali au ajutat nu sute, ci doar câţiva colegi, pe cei care aveau cea mai mare nevoie de ajutor, şi au făcut acest lucru în mod constant, cu perseverenţă, timp de luni de zile. Sunt câţiva, care au lăsat colegii să intre în sufrageria lor pentru a preda un curs online, deoarece aceştia nu aveau condiţii adecvate acasă. Alţii au încurajat colegii care urmau să iasă la pensie sau se gândeau să se pensioneze anticipat.
Cei mai mulţi dintre ei au devenit îngeri pentru comunitatea lor de lucru apropiată. Şi într-adevăr, suntem cu toţii cei mai responsabili pentru cei din jurul nostru, familiile noastre, copiii care ne sunt încredinţaţi zilnic şi pentru colegii noştri apropiaţi.
Apoi au fost mulţi cei care şi-au dat seama că nu orice comunitate de lucru are propriul înger digital şi au zburat puţin mai departe, spre următorul oraş, spre următoarea şcoală şi apoi, prin intermediul instituţiilor de formare şi al reţelelor sociale, spre regiuni îndepărtate. A existat o cerere mare pentru ajutorul lor, nu numai în Transilvania, ci şi în Ungaria, unde mulţi oameni folosesc lecţiile digitale, blocurile de studiu, camerele de evacuare, testele create de îngerii noştri păzitori.
La dezvoltarea profesională a îngerilor au contribuit mult şi organizaţiile precum, Asociaţia Profesorilor Maghiari din România, Casele Corpului Didactic din judeţ, Centrul Naţional Maghiar de Formare Continuă din Oradea, sau organizaţii mai mici ca noi, Spektrum sau Casa de studii Latnamond. Cunoştinţele îngerilor digitali ar putea fi multiplicate cu ajutorul lor. Sunt îngeri ale căror cursuri de formare online şi la faţa locului au inspirat şi încurajat peste 500 de colegi educatori.
Nu ştiu cât de mult conştientizaţi acest lucru, dragi îngeri digitali, dar cu contribuţia voastră puternică, are loc încet-încet o revoluţie în educaţia din România. Nu doar curajul şi inovaţia comunităţii didactice a crescut enorm în ultimii doi ani, ci şi, dacă nu mă înşel, stima socială a profesiei. Părinţii care au fost blocaţi într-o cameră cu copiii lor au dobândit în cele din urmă, prin necesitate, o perspectivă asupra complexităţii predării. Pe lângă recunoaşterea redusă, există unii dintre voi care au folosit foarte bine şi reţelele de socializare pentru a deveni adevărate modele de urmat (dacă pot folosi cuvântul în sens pozitiv, aş spune "influenceri") prin administrarea unor canale populare pe YouTube, grupuri de socializare, bloguri. Mulţi dintre voi aţi construit un grup cu mii de adepţi. Unii dintre voi au devenit chiar vloggeri, precum MMTanci.
Dacă aş avea ocazia să realizez un scurtmetraj de animaţie intitulat "Îngerii digitali din Transilvania", aş fi dispus să scriu scenariul, inspirat de poveştile voastre. Acest scenariu ar fi plasat într-un oraş ceţos, sumbru, în care un înger abia vizibil umblă de la o şcoală la alta, căutându-şi locul potrivit în clădirile birocratice şi buclucaşe, dar pe unde trece, praful se ridică încet de la imprimantele aruncate într-un colţ, conexiunile wifi prind viaţă, proiectoarele şi ecranele inteligente se aprind, căpşorii de copii, plictisiţi şi prăbuşiţi peste manualele lor, se ridică, luminile din sala de şedinţe se aprind, oamenii încep să vorbească, în faţa ecranelor, dar nu se holbează la telefoanele lor: două sau trei capete de profesori amabili se apleacă peste un ecran, râzând. Apoi, cumva, clădirea însăşi capătă strălucirea ecranelor, câţiva pereţi din labirint se prăbuşesc şi o cavalcadă fericită şi democratică de copii şi profesori se îndreaptă spre frumoasele săli de şcoală care se deschid.
Pentru pregătirea şi îndrumarea lor în timpul tranziţiei la tehnologia digitală, Attila Főző şi Zoltán Vad au primit premiul onorific "Îngerul digital", iar premii speciale au fost acordate lui Anna-Mária Domokos Újfalvi din Deva, Gyöngyvér Cserei din Târgu Secuiesc şi Edith Szabó din Dorolţ. Câştigătorii premiilor speciale au primit câte un weekend de wellness pentru două persoane în Sovata.
Toţi îngerii digitali au primit un certificat de recunoaştere şi o insignă.
Vă mulţumesc foarte mult pentru munca dumneavoastră de neînlocuit!